Bergtop Mulhacen beklimmen

De  bergtop van Andalusie, Mulhacen beklimmen

Gek op wandelen, bergwandelen tijdens uw vakantie?

In Andalusie bevind zich de hoogste bergtop van het vaste land van Spanje, de Mulhacen.

Deze bergtop heeft een hoogte van 3482 meter en is voor iedereen die over een goede conditie beschikt haalbaar.

Waar ligt de Mulhacen exact?

In het nationaal park de Sierra Nevada in Andalusie in de provincie Granada.

Is de Mulhacen echt de hoogste berg van Spanje?

Ja, de hoogste berg van het vaste land van Spanje, velen denken dat de hoogste berg van Spanje ergens in de pirineen moet liggen, dat is echter niet waar.

Hoe kom op de Mulhacen de hoogste bergtop van het vaste land van Spanje?

De eerste manier om de Mulhacen te bewandelen is eerst te rijden naar het Skidorp Pradollano ( alsmaar de borden sierra nevada volgen als u dicht bij Granada bent), vanuit het skidorp eerst naar de bergtop Pico Veleta ( 3396 meter) te gaan en van daaruit lopend naar de Mulhacen. ( totaal ongeveer 7 uur lopen). of vanuit het skidorp eerst met de skylift naar Pico Veleta en van daaruit lopent naar de Mulhacen ( ongeveer 4 uur lopen).

vanuit Prado Llano met de skilift naar Pico veleta
vanuit Prado Llano met de skilift naar Pico veleta

 

De tweede manier om de bergtop Mulhacen te beklimmen is te beginnen via de andere kant van de sierra nevada, via de zuidkant via de Alpujarra streek ( anderen noemen het de Alpujarras).  u rijdt dan vanuit oftewel de kust of vanuit Granada eerst naar oftwel Orgiva en van daaruit volgt u de borden Trevelez, Bubion, Pampaneira Capileira.

vanaf orgiva een klim van een km
vanaf orgiva een klim van een km

Vanuit een van de witte dorpjes Pampaneira, Bubion of Capileira kunt u dan 1 een dag goed wandelen naar de refugio Poqueira. u dient dan eerst de borden La Cebadilla te volgen

wandeling vakantie Andalusie
zicht op La Cebadilla

( dit is een verlaten dorpje op 1450 meter hoogte), vanaf hier volgt u de broden refugio Poqueira

schuilplaats in sierra nevada,

 

Refugio Poqueira bevind zich in de sierra Nevada op 2500 meter hoogte. dan de volgende dag doorlopen naar de Mulhacen 3482 meter in ongeveer 3,5 uur lopen.

De derde manier om de bergtop Mulhacen te beklimmen is zoals wij het op 12-11-2015  deden.

We begonnen met de auto vanuit ons vakantiehuis in het dorp Bubion in de Alpujarra. Bubion ligt op 1300 meter hoogte en beschikt over prachtige uitzichten over de Alpujarras Streek, de sierra nevada en heeft zelfs zicht top op de zee van de Costa Tropical.

Vanuit De dorpje Bubion met de auto eerst land het dorpje Capileira dat op maar 1,5 km afstand ligt. Alsmaar de hoofdstraat volgen en vervolgens het dorp verlaten. na enkele km krijgt u de afslag naar Hoya de Portillo.

sierra nevada, hoya portillo
linksaf naar Hoya de Portillo

Na ongeveer een half uur rijden door de prachtige sierra nevada komt u bij Hoya de Portillo. deze parkeerplaats bevind zich op 2100 meter hoog. vaan hieruit kunt u niet verder met de auto. vanaf deze parkeerplaats rechtstreeks naar boven door een dennenbos.

dit is de parkeerplaats bij Hoya de Portillo op 2100 meter
dit is de parkeerplaats bij Hoya de Portillo op 2100 meter

wandelen sierra nevada
links voor het huisje langslopen door dennenbos naar boven

Na ongeveer 25 minuten lopen door het dennenbos door als maar de geel / witte pijlen te volgen, komen we uiteindelijk uit boven het bos en is er verder geen begroeing meer.

route sierra nevada
deze pijlen volgen door het dennenbos

we bevinden ons nu op ongeveer 2300 meter hoog in de sierra nevada en hebben zicht op zee. van hieruit wandelen we verder recht naar  boven totdat we uitkomen ( na ongeveer 15 minuten)  op een breed pad / weg. deze volgen we alsmaar ongeveer en een uur tot 1,5 uur tot aan dit punt .

Vanaf dit punt in de sierra nevada op zo ongeveer 2600 meter kunt u ofwel de rug van de bergtop volgen tot aan de Mulhacen ( vanaf hier nog ongeveer 3 uur lopen) . of rechtdoor het brede pad volgen voor ongeveer nog 1,5 uur lang tot aan 3050 meter en dan uiteindelijk stijl naar boven tot aan de bergtop Mulhacen dan nog 1,5 uur. wij kozen voor  tweede manier via de stijle kant en zijn teruggelopen via de bergrug.

Mulhacen, 3482 meter in se sierra nevada, granada, andalusie
Mulhacen, 3482 meter in se sierra nevada, granada, andalusie

Hoe lang duurt de Complete wandeling?

Vanaf  de parkeerplaats Hoya de Portillo op 2100 meter hoogte in de sierra nevada duurt de gehele wandeling heen en terug ongeveer 8 uur.

Wat is de totale afstand ?

Zoals wij de bergwandeling hebben gedaan tot aan de Mulhacen en terug ongeveer 34 km.

Bekijk de video bovenaan dit bericht hoe de omgeving eruit ziet. en bekijk eens wat een prachtige zonsondergang we te zien kregen aan het eind van de dag na de beklimming van de Mulhacen.

zonsondergang sierra nevada
18:0 uur prachtige zonsondergang boven de zee, gezien van 1700 meter hoogte

Deze beklimming van de Mulhacen en veel meer mooie bergwandelingen in de Alpujarras streek en in de sierra nevada in Andalusie kunt u ondernemen vanuit ons vakantiewoning in het dorpje Bubion.

Open de onderstaande fotos voor meer informatie over ons vakantiehuis in de Alpujarras streek.

2 Replies to “Bergtop Mulhacen beklimmen”

STEL HIER UW VRAAG. IK BEANTWOORD DEZE MET PLEZIER.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *