dia de la cruz

dia de la cruz

El dia de la cruz

de dag van de kruisen in de stad Granada

Dag van het kruis, wat is het ?

El dia de la cruz is 1 van de meest populaire jaarlijkse terugkerende feesten die o.a. in Andalusie ook elk jaar in de stad Granada wordt gehouden.

dia de la cruz
zo zult u er veel zien, een versierd kruis ergens een wijk in de stad Granada op 3 mei

El dia de la cruz is een feest waarbij vele straten, pleinen, patios versierd worden ter ere aan Santa Cruz en trekt duizenden toeristen uit heel spanje.

Verblijft u in 1 van onze vakantiehuizen in Andalusie , of bevindt u zich ergens anders als toerist uit Nederland of België begin mei op vakantie in Andalusie ?. Dan kunt dit feest bijwonen. voor de Nederlanders valt dit feest immers binnen de meivakantie.

Vanwaar deze traditie ?

De traditie dia de la cruz lijkt te beginnen in het jaar 1625.

In dat jaar werd er een kruis gemaakt in de wijk san Lazaro in de stad Granada en alle buren vierden dat met vooral veel muziek en dansen rondom het kruis.

Daarna begon het een traditie te worden om dia de la cruz ( het feest van het kruis ) elk jaar te gaan vieren in de meest bekende wijken van de stad Granada zoals o.a. El Albayzin en El realejo.

Kinderen begonnen het feest aantrekkelijker te maken door rondom de kruizen kleine podiums te maken en te versieren met sjaals en ceramic objecten.

Wat kunnen we verwachten ?

Op de dag van de kruizen ( dia de la cruz ) kunt u in de stad Granada actueel ano 2017 totaal 89 versierde kruisen verwachten. deze zijn verdeeld door de hele stad in vier groepen namelijk 23 kruisen in straten en pleinen, 15 in vitrines, 18 op scholen en 32 kruisen in patios.

Veel, heel veel versieringen aan de balkons in de smalle straatjes rondom de kruisen. de versieringen zijn vooral veel bloemen, sjaals en flamenco jurken die aan de balkons worden gehangen.

De vrouwen uit de wijk dragen die dagen een flamencojurk.

dag van de kruisen Granada
spaanse señoras en señoritas die rond om een kruis op een plein dansen

Om elk kruis wordt een sjaal gehangen ter ere uit respect.

De meest bekende en mooiste versierde kruisen vindt u in de Arabische wijk Albaicin,  op de pleinen Carmen, Bib- Rambla en Pasiegas.

wie organiseert het ?

El dia de la cruz, de dag van het ruis, de versieringen worden hoofdzakelijk betaalt door de vrijwilligers binnen elke straat, plein, school die hierbij aan deelnemen.

Om het feest en de versieringen te stimuleren wordt  er sinds 1924 door de gemeente van Granada prijzen gegeven binnen elke groep ( eerder genoemd).

flamenco dans granada
ook u als toerist mag best een flamenco dansje wagen

wanneer ?

Dia de la cruz in de stad Granada wordt elk jaar gevierd op 3 mei.

werd u aangeboden door Herman Keeler

vakantiehuizen hartje Andalusië

vond u deze informatie nuttig ?

Hoe komen we er ?

Via onderstaande link komt u direct al op de wijk Albaicin in Granada aangegeven door google maps.

https://www.google.nl/maps/place/Albaic%C3%ADn,+Granada,+Spanje/@37.1873809,-3.605651,14z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0xd71fcce5a5dab75:0x68f582233f061518!8m2!3d37.1854794!4d-3.5901282?hl=nl

STEL HIER UW VRAAG. IK BEANTWOORD DEZE MET PLEZIER.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *