esparto espatrogras

espartogras

Esparto

Esparto oftewel espatrogras

 

Deze keer een bericht over espartogras, aangezien deze ook in Andalusie groeien en wij ze dagelijks zien.

Overigens kopen we zelf ook parasols gemaakt van het espartogras voor onze vakantiehuizen in Andalusie.

1 Esparto is een grasplant en kan maximaal een lengte halen van wel 100 centimeter, oftewel een meter.

De blaadjes zijn rond, het lijkt meer op riet, is hard en groeit als graspol.

espartogras
zo ziet een graspol eruit

2 Het woord Esparto komt uit griekenland en betekent touw.

3 Ecologisch een grote waarde. waarom ? Omdat dit gras van alle soorten gras het minste water nodig heeft heeft om te overleven.. daarnaast dienen de dode stengels ( bladeren) van deze graspol die 50 cm breed wordt als spons. waardoor de plant maanden lang kan overleven zonder dat er neerslag is gevallen.

de stengels nadat ze geoogst zijn

4 Esparto groeit in zuid europa en rondom de middellandse zee,  Spanje, Italië, Griekenland, Marokko, Egipte als voorbeeld.

5 Het gras bloeit van maart tot juni.

maken van een parasol

Het gras wordt gesnoeid in de maanden juli en augustes.

6 Buiten de bloeitijd kunt u het gras verwisselen met andere soorten gras die er precies op lijken, namelijk met een soort genaamd El Albardin of Lygeum Spartum. . het verschil is echter dat deze laatste 2 soorten in zeer vochtige grond groeien, dus op zeer natte plekken. wanneer u dus esparto ziet groeien ergens in de bergen in Andalusie, dan weet u dat het om de enige echte Esparto gaat.

 

7 Al eeuwenlang zijn vele Spaanse gezinnen economisch afhankelijk van et cultiveren van Esparto gras.

Wij wonen in de provincie Jaen. in deze provincie zijn er nog vele dorpjes die bijna geheel leven van esparto, er worden allerlei dingen van gemaakt. b.v manden, bloempotten, waaiers, parasols.

Vroeger werd werden er vooral touwen van gemaakt.

8 In de x1x eeuw werd het  gebruikt om kleding te maken.

9 espartogras kan ook gebruikt worden voor gebruik als papier. in de vorige eeuw in het jaar 1951 was er een record van 132.206 duizend kilo waarvan er 45 %werd gebruikt voor de papierindustrie.

 

parasols, esparto
parasols gemaakt van gras bij het zwembad van ons vakantiehuis HET ERF

Bovenaan in dit bericht ziet u een video, een reportage die overal hier in Andalusie zou kunnen zijn opgenomen over hoe er van het Espartogras een mand wordt gemaakt. Tijdens uw vakantie in Andalusië zou u het zo maar tegen kunnen komen aangezien de traditie nog steeds bestaat in het mooie binnenland van Andalusie.

groeten uit hartje Andalusië,

Herman Keeler

www.welkom-in-andalusie.com

4 Replies to “esparto espatrogras”

  1. Goedemiddag.
    Wij wllen grassen planten planten in onze tuin. Grassen die in Spanje thuishoren zoals Espartogras ea . Ongeveer 1500 grassen. Kunt u mij een betrouwbare kwekeradres geven?

  2. Beste Herman wij hebben een parasol van espartogras helaas wordt deze in korte tijd al donker van kleur enig idee hoe dit schoon te maken is? Of weer lichter te krijgen?

    1. Nee, helaas kunt u dat niet schoonmaken. Espartogras bederft erg snel wanneer ze nat worden. Een parasol gaat dan ook hooguit 3 jaar mee als die het hele jaar buiten staat. Het beste is om de parasol begin of half oktober binnen twe halen of ergensonder een afdak zetten. Dan pas half eind mei weer op de paal plaatsten. op die manier gaat een parasol wel 6 , 7 jaar mee.

STEL HIER UW VRAAG. IK BEANTWOORD DEZE MET PLEZIER.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *