olijvenoogst, olijven oogsten

olijvenoogst 

olijven oogsten 

start van olijvenoogst in Andalusie

Wanneer worden de olijvengeoogst?

Eind November, begin December begint men in Andalusie met het oogsten van de olijven.

Waar kan ik de olijvenoogst zien?

Mocht u tijdens de periode december, januari en februari op vakantie naar Andalusie gaan. Rijdt dan eens naar het mooie binnenland van Andalusie, de provincies Granada, Jaen en Cordoba. daar worden namelijk in die periode de olijven geoogst.

Hoeveel kilo olijven van een boom ?

Gemiddeld kan men rekenen op ongeveer 25 tot 30 kilo olijven per boom. daar reken ik een gemiddelde over de jaren.

hoeveel olijfolie ?

Hoeveel olijfolie haal ik uit een kilo olijven ?. gemiddeld ligt de procentage olijfolie uit een oogst tussen de 18 en 33 % waarvan 18 % extreem laag ligt en 33% extreem hoog. Het gemiddelde bevind zich ergens rond de 22 %. u heeft dus ongeveer 5 kilo olijven nodig voor 1 liter olijfolie.

Groene of zwarte olijven ?

Uit onze ervaring aan onze gasten die een vakantiewoning in Andalusie bij ons huren merken wij dat er  maar zeer weinig toeristen vanuit landen uit noord Europa zoals Nederland, Belgie, Duitsland en Engeland op de hoogte zijn dat Groene en zwarte olijven een en dezelfde olijven zijn.

onze dochter Helena torts op onze eigen olijfolie

Een zwarte olijf is namelijk niets meer rijp dan een groene olijf.

Wanneer een olijf groen is, dan zou u het kunnen vergelijken met een onrijpe tomaat of aardbei, groen van kleur.

Wanneer de olijf gaat rijpen wordt deze langzaam zwart van kleur. zo simpel is het..

Groene of zwarte olijven eten ?

Wanneer u olijven gaat inkopen ziet u altijd dat er veel meer keuzes zijn in groenen dan in zwarte olijven. Dat komt omdat olijven moeten worden ingemaakt. Een groen ( dus onrijpe olijf) heeft zoals wij het noemen alleen maar vlees van binnen. Aan dat vlees kan met tijdens het inmaken makkelijk een smaak maken. daarom zijn er ook zo veel verschillende groen olijven te koop met verschillende smaken. Bij een zwarte olijf waarin zich dus al de olie bevindt is het daarintegen bijna niet meer mogelijk om de smaak te veranderen. Daarom zult u ook altijd veel meer keuzes in groene dan in zwarte olijven vinden.

kwaliteit van de olijfolie

De kwaliteit van olijfolie heeft vooral te maken met de zuurtegraad. Hoe lager de zuurtegraad des te beter de kwaliteit van de olie.

De zuurtegraad is eigenlijk een klein beetje zuur wat er in de olie komt door het water wat er zich in de olijf bevind. Hoe hoger de procentage van water dat er zich in de olijf bevind, des te hoger is de zuurtegraad. Een olijf die november of begin december geoogst wordt zal dan ook een veel mindere zuurtegraad hebben dan een olijf die bijvoorbeeld eind februari zal worden geoogst. Een olijf die b.v. in februari wordt geoogst heeft namelijk 3 maanden langer water kunnen opnemen.

Zelf de olijfoogst meemaken ?

Dat kan, huur eens een vakantiehuisje om te overwinteren in Andalusie, in het binnenland tijdens de wintermaanden en u zult alle dagen zelf persoonlijk zien hoe de olijven worden geoogst.

Zelf oogsten wij ook olijven. En wij verkopen onze eigen olijfolie van onze ecologisch bewerkte grond.

kijk hier voor meer info

klik op de foto en surf naar onze website waar u olijfolie kunt kopen

m.v.gr. fam Keeler uit Andaluse

 

11 Replies to “olijvenoogst, olijven oogsten”

 1. Dag familie Keeler!
  Bedankt voor het delen van deze kennis. Erg interessant :).
  Is er op de flessen (in Nederland) ook te zien of de olijfolie van de nieuwe oogst is? Of maakt die niet zoveel uit omdat de kwaliteit in een donkere verzegelde fles gewaarborgd blijft..

 2. Beste,
  Moeten olijfbomen gesnoeid worden?
  En wanneer en hoe?
  Ik zie uit naar uw antwoord.
  Het oogsten gebeurt met netten onder de
  Bomen en door aan de takken te schudden?
  Of gebruiken ze hier ook een werktuig voor?
  Bedankt

 3. Beste Herman, wij hebben ook een groot aantal olijfbomen en gaan binnenkort met het oogsten beginnen. Mijn vraag is of jij weet hoelang de olijven bewaart kunnen blijven tot dat wij ze laten persen, we willen namelijk alles in een keer aanleveren ivm de kosten voor het persen? Alvast bedankt, groet Karin.

 4. Hallo
  Wij wonen in monovar en willen onze olijven inleveren heeft u enig idee hoeveel je per kilo kan krijgen we doen dit nu voor het eerst !

  1. hallo, dat ligt aan de dagrpijzen en aan het aantal % olie dat er uit uw olijven komen. nu om deze tijdt van het jaar zal dat procentage rond de 16 of 17 % liggen. dus ongeveer 6 kilo oven voor 1 kilo olijfolie. met de huidige prijs van de olijfolie krijgt u rond de 9 euro voor 1 liter olijfolie. Maar de prijzen zullen nu snel zakken want de nieuw oogst is begonnen.

STEL HIER UW VRAAG. IK BEANTWOORD DEZE MET PLEZIER.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *