olijvenoogst, olijven oogsten

olijvenoogst 

olijven oogsten 

start van olijvenoogst in Andalusie

Wanneer worden de olijvengeoogst?

Eind November, begin December begint men in Andalusie met het oogsten van de olijven.

Waar kan ik de olijvenoogst zien?

Mocht u tijdens de periode december, januari en februari op vakantie naar Andalusie gaan. rijdt dan eens naar het mooie binnenland van Andalusie, de provincies Granada, Jaen en Cordoba. daar worden namelijk in die periode de olijven geoogst.

Hoeveel kilo olijven van een boom ?

Gemiddelt kan men rekenen op ongeveer 25 tot 30 kilo olijven per boom. daar reken ik een gemiddelde over de jaren.

hoeveel olijfolie ?

Hoveel olijfolie haal ik uit een kilo olijven ?. gemiddelt ligt de procentage olijfolie uit een oogst tussen de 18 en 33 % waarvan 18 % extreem laag ligt en 33% extreem hoog. een gemiddelde bevind zich ergens rond de 22 %. u heeft dus ongeveer 5 kilo olijven nodig voor 1 liter olijfolie.

Groene of zwarte olijven ?

Uit onze ervaring aan onze gasten die een vakantiewoning in Andalusie bij ons huren merken wij dat er  maar zeer weinig toeristen vanuit landen uit noord Europa zoals Nederland, Belgie, Duitsland en Engeland op de hoogte zijn dat Groene en zwarte olijven een en dezelfde olijven zijn.

olijvenoogst
groene olijven

Een zwarte olijf is namelijk niets meer dan een groene olijf die rijp is en niets minder.

Wanneer een olijf groen is, dan zou u het kunnen vergelijken met een onrijpe tomaat of aardbei, groen van kleur.

Wanneer de olijf gaat rijpen wordt deze langzaam zwart van kleur. zo simpel is het..

Groene of zwarte olijven eten ?

Wanneer u olijven gaat inkopen ziet u altijd dat er veel meer keuzes zijn in groenen dan in zwarte olijven. dat komt omdat olijven moeten worden ingemaakt. een groen ( dus onrijpe olijf) heeft zoals wij het noemen alleen maar vlees van binnen. aan dat vlees kan met tijdens het inmaken makkelijk een smaak maken. daarom zijn er ook zo veel veschillende groen olijven te koop met verschillende smaken. bij een zwarte olijf waarin zich dus al de olie bevindt is het daarintegen bijna niet meer mogelijk om de smaak te veranderen. daarom zult u ook altijd veel meer keuzes in groene dan in zwarte olijven vinden.

kwaliteit van de olijfolie

De kwaliteit van olijfolie heeft vooral te maken met de zuurtegraad. hoe lager de zuurtegraad des te beter de kwaliteit van de olie.

De zuurtegraad is eigenlijk een klein beetje zuur wat er in de olie komt door het water wat er zich in de olijf bevind. hoe hoger de procentage van water dat er zich in de olijf bevind, des te hoger is de zuurtegraad. een olijf die eind november of begin december geoogst wordt zal dan ook een veel mindere zuurtegraad hebben dan een olijf die bijvoorbeeld eind februari zal worden geoogst. die olijf die b.v. in februari wordt geoogst heeft namelijk 3 maanden langer water kunnen opnemen.

Zelf de olijfoogst meemaken ?

Dat kan, huur eens een vakantiehuisje om te overwinteren in Andalusie, in het binnenland tijdens de wintermaanden en u zult alle dagen zelf persoonlijk zien hoe de olijven worden geoogst.

Zelf oogsten wij ook olijven. u kunt de video bovenaan dit bericht bekijken.

m.v.gr. fam Keeler uit Andaluse

 

 

3 Replies to “olijvenoogst, olijven oogsten”

 1. Dag familie Keeler!
  Bedankt voor het delen van deze kennis. Erg interessant :).
  Is er op de flessen (in Nederland) ook te zien of de olijfolie van de nieuwe oogst is? Of maakt die niet zoveel uit omdat de kwaliteit in een donkere verzegelde fles gewaarborgd blijft..

  1. hallo,

   goede olijfolie, dus die van de eerste koude persing gaat niet kapot.

   zoals ik het hier begrepen heb van een spaanse vriend van mij die eigenaar is van een olijfolie fariek zijn ze verplicht een houdbaarheiddatum van 12 maanden op de fles te plaatsen ( dop of etiket) op het moment dat de olie wordt gebottelt.

   Maar bijvoorbeeld grote supermarktketens hael hun olie met grote vrachtwagens uit Andalusie, die bottelen dan hun flesjes in nederland. dan pas wordt de houdbaarheidsdatum erop gezet. maar het kan best zijn dat de olie die ze ingekocht hebben al 2 of 3 jaar oud is.

   De kleur van de fles is niet belangrijk. echte goedeolijfolie dan de eerste koude pers blijft altijd goed. wel ishet aan te raden om olie in een lichtgekleurde fles te bewaren in kleder of kastje waar het donker is.

   Maar goede olijfolie is net zoals ECHTE PURE HONING die gaat ook niet kapot als u deze goed heeft afgesloten.

   Goede olijfolie kunt u ook al snel herkennen wanneer u de fles op een kolere plek bewaard b.v. in de kelder en 25 tot 40 % van het onderste gedeelte van de fles gaat stollen, dat ziet er vies uit, het zijn grijze bolletjes onedr in de fles. het geeft u het idee dat de olie bedorven is, maar dat is het tegendeel.

   m.v.gr. herman

STEL HIER UW VRAAG. IK BEANTWOORD DEZE MET PLEZIER.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *